Acnetherapie

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Een groot deel van alle mensen krijgt hier in hun leven in meer of mindere mate mee te maken. Acne komt vooral voor tussen het 14e en 25ste levensjaar, daarom wordt deze aandoening ook wel jeugdpuistjes genoemd. Echter kan acne ook op volwassen leeftijd ontstaan. Door de vele verschillende uitingsvormen kan acne worden onderverdeeld in verschillende vormen.

Ontstaanswijze
Meestal wordt acne veroorzaakt door hormonale veranderingen tijdens de puberteit.
In de pubertijd worden talgklieren meer actief en worden ze groter. Talg is verantwoordelijk voor het soepel houden van onze huid en haren, daarnaast beschermt talg tegen uitdroging en huidirritatie. Dode huidcellen kunnen een verstopping veroorzaken van de talgklier, waardoor talg zich ophoopt en een mee-eter ontstaat. Wanneer er te veel druk op de talgklier komt te staan, kan deze open barsten waardoor een plaatselijke ontsteking van de huid ontstaat, wat zich uit in de vorm van een puistje. Tijdens de puberteit neemt ook het aantal bacteriën op de huid toe. Waaronder ook de Proprionibacterium acnes. De exacte rol van bacteriën bij het veroorzaken van acne is nog onduidelijk.

Behandelmethode
Het behandelen van acne is aan te raden om zo schade aan de huid en littekens te voorkomen. Acne kan genezen met littekens en pigmentvlekken, wat cosmetisch als storend kan worden ervaren. Een huidtherapeut kan op verschillende manieren uitkomst bieden bij acne. Zo kan actieve acne worden behandeld, maar ook voor acne littekens zijn er diverse mogelijkheden. Afhankelijk van het soort acne, de ernst en eventueel medicatiegebruik, kan een individueel behandelplan worden opgesteld. Mogelijke behandelmethoden binnen onze praktijk zijn:

Acne komt van binnen uit, waardoor resultaat van de behandelingen soms enige tijd op zich laat wachten en het behandelplan soms moet worden bijgesteld. Naast de verschillende behandelmethoden binnen onze praktijk, voorzien wij u ook van een passend thuisadvies, betreft: omgang met de acne en productgebruik voor thuis.

Copyright © 2017 Huid- en oedeemtherapie Wijchen