Zelfmanagement

Zelfmanagement vormt een belangrijk onderdeel in de oedeemtherapie. Door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen, kan het risico op oedeem verminderd worden. Bovendien kan door het uitvoeren van bewegingsoefeningen en massagegrepen het resultaat van de behandeling verbeteren en behouden worden.

Leefstijl
Bepaalde factoren vergroten de kans op het ontstaan van (lymf)oedeem. Door een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen en bepaalde leefregels in acht te nemen kunt u proberen lymfoedeem te voorkomen of te verminderen. Bovendien is een goede huidverzorging van groot belang.

Oefeningen
Lichaamsbeweging stimuleert de afvoer van vocht. Door het aan- en ontspannen van de spieren ontstaat een natuurlijke pompfunctie die er voor zorgt dat het vocht beter afgevoerd wordt.  Bovendien is het belangrijk dat spieren en gewrichten soepel blijven. Eenvoudige bewegingsoefeningen zullen worden aangeleerd om de natuurlijke pompfunctie van het lichaam te stimuleren.

Zelfbehandeling
Massagegrepen voor thuis kunnen worden aangeleerd om het lymfesysteem dagelijks te stimuleren. Tevens kunnen tape technieken worden aangeleerd, zodat bijvoorbeeld tijdens vakantieperiodes zelfstandig of met behulp van een partner/mantelzorger de tape kan worden aangebracht.

Effectmeting
Door middel van eenvoudige meetmethodes kunnen thuis veranderingen in de omvang van een arm of been bijgehouden worden.

 

Copyright © 2017 Huid- en oedeemtherapie Wijchen