Compressietherapie

Zwachtelen

Ter ondersteuning van de manuele lymfdrainage kan het nodig zijn om het aangedane gebied met oedeem (vocht) te zwachtelen. Het doel van zwachtelen (compressieverband) is het terugdringen van oedeem, zodat het aangedane gebied weer een stabiele omvang krijgt. Door de druk van de zwachtels stijgt de druk in de weefsels. Hierdoor wordt het oedeem yut de weefsels verdreven, de lymfe- en bloedvaten in. Tijdens het dragen van de zwachtels is bewegen van groot belang. Beweging stimuleert namelijk de lymfvaten, waardoor overtollig vocht wordt afgevoerd. Als er geen verdere oedeemreductie plaatsvindt en het lymfoedeem ‘stabiel’ is, kunnen therapeutische elastische kousen worden aangemeten.

Therapeutische elastische kousen en drukkleding 

Therapeutische elastische kousen (TEK) en drukkleding zorgen voor constane tegendruk op de huid om het vocht tegen te gaan. Bovendien zorgt het dragen van therapeutische elastische kousen en drukkleding ervoor, dat het resultaat van de behandelingen behouden blijft. Veelal zijn deze hulpmiddelen het slotstuk van de behandeling.

Indicaties voor het aanmeten van steunkousen zijn:

  • Opgezette benen
  • Een dikke arm (oedeem)
  • (Zwangerschaps) spataderen (varices)
  • Schoenen die niet meer passen
  • Kramp in de benen ’s nachts
  • Trombose
  • Open been (uclus cruris)

Therapeutische elastische kousen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en materialen voor zowel de arm als het been.

Mobilisatiekleding 

Mobilisatiekleding is speciaal ontwikkeld om verhard weefsel (fibrose) en oedeem in de stabiele fase te behandelen. Het materiaal bevat kleine blokjes of bolletjes die zorgen voor lokale drukverschillen in de huid. Dit zorgt voor een micromassage, wat versoepeling van de huid stimuleert.

Mobilisatiekleding kan op maat gemaakt worden en kan direct op de huid gedragen worden. De materialen zijn zeer geschikt om ’s nachts te dragen of onder zwachtels. Ook bestaan er confectiematerialen zoals pads voor in de BH, die gedragen kunnen worden bij verhard weefsel in de borst, bijvoorbeeld na bestraling.

Wij helpen u graag met bepalen wat het beste is voor uw specifieke situatie!

Copyright © 2017 Huid- en oedeemtherapie Wijchen