Elektrische epilatie

Ongewenste haargroei kan als storend worden ervaren. Er zijn meerdere behandelopties voor definitieve ontharing, afhankelijk van verschillende factoren wordt de meest geschikte behandelmethode gekozen. In onze praktijk kan overbeharing behandeld worden met licht/laserapparatuur of elektrische epilatie. Elektrische epilatie kan een uitkomst bieden bij het ontharen van kleine lichaamsoppervlakten zoals het gelaat, oksels of de bikinilijn. Bijzonder aan de methode is dat deze geschikt is voor alle haarkleuren, dus ook voor grijze, witte, blonde en rode haren die niet met licht/laserapparatuur behandeld kunnen worden. Deze ontharingstechniek

Ontstaanswijze ongewenste beharing
Onze haargroei is genetisch bepaald en afhankelijk van leeftijd, ras en hormonale factoren. Over het algemeen zijn er twee vormen van overbeharing bekend: hypertrichose en hirsutisme. Ongewenste haargroei is niet altijd onder deze twee vormen in te delen maar kan toch als storend worden ervaren.
Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard.
Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.
Bij hirsutisme krijgen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar verschijnt er veel en donker haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Behandelmethode
Het werkingsmechanisme van elektrische epilatie berust op het vernietigen van haarzakjes door warmteontwikkeling eventueel in combinatie met het vormen van een chemische reactie in het haarzakje. Een minuscuul naaldje wordt het haarzakje in geschoven tot de voedingsbodem van de haar, waar vervolgens enkele seconden stroom wordt gegeven. De stroom zorgt voor warmteontwikkeling in het haarzakje, waardoor de haar beschadigd en vernietigd wordt. Doordat de haren een voor een worden behandeld, is dit een erg tijdrovende methode. In het begin komen de haren vaak dunner terug, uiteindelijk raken ze volledig vernietigd.
Elektrische epilatie is ongevaarlijk voor de huid maar niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de individuele patiënt is elektrische epilatie voor iedereen draaglijk te maken. De huid kan in sommige gevallen gevoelig reageren op de behandeling, er ontstaat dan roodheid eventueel gepaard gaand met kleine bultjes.

Copyright © 2017 Huid- en oedeemtherapie Wijchen